Слон | Άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για στελέχη εταιριών 



Slon.GR Logo
 Бриз 64 читать

Бесплатное ежемесячное издание «Бриз 64» теперь в электронной форме Читать БРИЗ 64
Архив газеты
Смотреть Русское ТВ онлайн!
FreeCurrencyRates.com





Юрист в Греции





Лариса Георгиади

30 Декабря 2015
 2 (+Вы) /695

Άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για στελέχη εταιριών

Άδεια διαμονής ειδικού σκοπού για στελέχη εταιριών

Μπορεί ένας υπήκοος Τρίτης Χώρας να δραστηριοποιηθεί ενεργά σε εμπορική εταιρία στην Ελλάδα είτε σε θυγατρική εταιρία και υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρίας με έδρα στη χώρα μας, με την ιδιότητα του στελέχους εταιρίας, ήτοι την ιδιότητα του μέλους διοικητικού συμβουλίου, μετόχου, διαχειριστή, νομίμου εκπροσώπου και ανώτατου διευθυντικού στελέχους (γενικός διευθυντής, διευθυντής);

Η απάντησή μας είναι θετική και μάλιστα η δυνατότητα παρέχεται χωρίς περιορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα όμως, αν θέλει ο υπήκοος Τρίτης Χώρας να αποκτήσει και την άδεια διαμονής (η οποία σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του διαχειριστή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας, είναι αναγκαία), σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», σε συνδυασμό με το Νόμο 4332/2015, θα πρέπει να εφοδιαστεί με Εθνική Θεώρηση Εισόδου (Visa τύπου D) και άδεια διαμονής στην Ελλάδα του άρθρου 17 παρ. 1α.

Η είσοδος και διαμονή των εν λόγω πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν με τις ανωτέρω ιδιότητες να δραστηριοποιηθούν σε ημεδαπές εταιρίες, επιτρέπεται σύμφωνα με την αλλαγή που εισήχθη στη μεταναστευτική νομοθεσία με το άρθρο 8 παρ. 22 του Νόμου 4332/2015, μόνο εάν και εφόσον η ημεδαπή εταιρία απασχολεί τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) εργαζόμενους. Η συνδρομή της ως άνω προϋπόθεσης αποδεικνύεται με την υποβολή της κατάστασης προσωπικού της εταιρίας, θεωρημένη από την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας. Ωστόσο, ο ανωτέρω περιορισμός δεν αφορά τα μέλη διοικητικών συμβουλίων, μετόχους, διαχειριστές, νόμιμους εκπρόσωπους και ανώτατα διευθυντικά στελέχη (γενικούς διευθυντές, διευθυντές), θυγατρικών εταιρειών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιριών, που ασκούν νόμιμα εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η αίτηση για τη χορήγηση της Άδειας Διαμονής Ειδικού Σκοπού υποβάλλεται ενώπιον της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ κατόπιν εξέτασης του αιτήματος και εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χορηγείται στον ενδιαφερόμενο άδεια διαμονής διετούς διάρκειας ή ίσης διάρκειας με την προβλεπόμενη περίοδο διαμονής τους στην Χώρα, που ανανεώνεται ανά τριετία, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου, δηλαδή η εξακολούθηση της δραστηριότητας και ιδιότητας του ενδιαφερόμενου προσώπου.   

Οι προϋποθέσεις ανανέωσης της άδειας διαμονής ειδικού σκοπού καθορίζονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 68019/2015 (ΦΕΚ Β 2272/ 21-10-2015) και είναι μεταξύ άλλων, η προσκόμιση ενώπιον της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, του αποδεικτικού εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, της βεβαίωσης της εταιρείας ή του νόμιμου εκπροσώπου επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας συνεχίζει να απασχολείται σε θέση ευθύνης στην εταιρεία. Σε περιπτώσεις ημεδαπών εταιρειών, επιπλέον προσκομίζεται ακριβές αντίγραφο της κατάστασης προσωπικού της εταιρείας θεωρημένη από την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας από την οποία θα προκύπτει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να απασχολεί τουλάχιστον 25 εργαζομένους.

Κατόπιν χορήγησης της άδειας διαμονής της συγκεκριμένης κατηγορίας, όπου αναγράφεται «Άδεια διαμονής για εργασία ειδικού σκοπού» και στο πεδίο «Παρατηρήσεις» η επαγγελματική ιδιότητα του κατόχου, το στέλεχος της εταιρίας, εκδίδει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), προσκομίζοντας ενώπιον του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) το διαβατήριο, την άδεια διαμονής ειδικού σκοπού, από την οποία προκύπτει η πρόσβαση στην άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος στην Ελλάδα ως εργαζόμενος ειδικού σκοπού και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), εγγράφεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των εκάστοτε διατάξεων στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για την ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών και υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών για την άσκηση της δραστηριότητάς του, ενώπιον της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

Οι παραπάνω πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους στα οποία χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής των συντηρούντων.

Οι επιχειρήσεις, οργανισμοί, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία απασχολούνται τα στελέχη των εταιριών υποχρεούνται να γνωστοποιούν στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών ή στις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας κατά περίπτωση, κάθε μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση των κατόχων της άδειας διαμονής ειδικού σκοπού.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία μας:

Δικηγορικά Γραφεία Γεωργιάδη Λαρίσα
Λαγκαδά 2, Μέγαρο Ίλιον
Θεσσαλονίκη,
Τηλ. 2310543662
e-mail: civilegal@gmail.com



система комментирования CACKLE

Автор публикации:

Лариса
Георгиади

http://civilegal.com/

Последние комментарии
повышение квалификации