Слон | Όποιος επιθυμεί μπορεί να καταφέρει Slon.GR Logo
 Бриз 64 читать

Бесплатное ежемесячное издание «Бриз 64» теперь в электронной форме Читать БРИЗ 64
Архив газеты
Смотреть Русское ТВ онлайн!
FreeCurrencyRates.com Перейти в профильАдминистратор сайта

19 Ноября 2013
 6 (+Вы) /851

Όποιος επιθυμεί μπορεί να καταφέρει

Όποιος επιθυμεί μπορεί να καταφέρει

Ενόργανη γυμναστική είναι ένα πολύ όμορφο και πολύπλοκο άθλημα που απαιτεί όχι μόνο την αντοχή και υπομονή, αλλά τη συνεχής εκπαίδευση, την άρνηση από τις πολλές απολαύσεις της ζωής και τη δύναμη της θέλησης.

Για τα  βήματα της σε αυτό το άθλημα θα μας διηγηθεί η  Ελένη –Χριστίνα Διαμαντή,την όποια  οι φίλοι της φωνάζουν Κρυσταλλένια.

1. Πότε άρχισε η ενασχόλησή σου με την ενόργανη γυμναστική και για πιο λόγο διάλεξες το συγκεκριμένο άθλιμά;

Το έτος του 2000 στην νεαρή ηλικία των 5 ετών, στην πόλη της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την  ενόργανη γυμναστική. Ξεκίνησα την αθλητική μου ζωή στον αθλητικό σύλλογο «ΔΙΑΓΟΡΑ». Στην πορεία  κατάφερα να μπω στην Εθνική ομάδα της χώρας. Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησα ότι ένα τέτοιο άθλημα, αν και δύσκολο με πολλές απαιτήσεις, ήταν κάτι που με γέμιζε! Η ενασχόληση μου με την Ενόργανη ήταν αρχικά απόφαση της μητέρας μου. Ήθελε να ασχοληθώ με ένα άθλημα και πάντα κάτι το οποίο απευθυνόταν στον πρωταθλητισμό. Έπειτα υπήρχε ήδη ένας πρωταθλητής στην οικογένεια, ο ξάδερφος μου ο οποίος είχε διακρίσεις στο εξωτερικό. Επηρεασμένη λοιπόν και από αυτό το γεγονός αποφάσισε ότι ο πιο κατάλληλος  χώρος στον οποίο θα ξεκινούσα τα πρώτα βήματα στον πρωταθλητισμό  είναι η ενόργανη. Έτσι άρχισαν όλα!

2. Πόσες ώρες την ημέρα και πόσες φορές την εβδομάδα ήταν απαραίτητο να προπονήσαι;

Όταν πρωτοξεκίνησε η αθλητική μου καριέρα έκανα προπονήσεις  3-4  φορές την εβδομάδα για 2 -2,5 ώρες την μέρα . Μεγαλώνοντας έμπειροι προπονητές διέκρινα το ταλέντο μου και έτσι εισέβαλα στον πρωταθλητισμό. Οι μέρες όπως ήταν φυσικό πολλαπλασιάστηκαν, η προπόνηση έγινε καθημερινή επί 3,5 ώρες την ημέρα. Στην ηλικία των 10 άρχισα να προπονούμε με τους ομοσπονδιακούς προπονητές και η προπόνηση γινόταν όλο και δυσκολότερη, επίπονη καθώς όδευα προς την Εθνική ομάδα ! Πέραν τούτου οι διακοπές μειώνονταν συνεχώς, καθώς οι απαιτήσεις των αγώνων ήταν μεγάλες .Οι μονές προπονήσεις έγιναν διπλές ( 2,5 ώρες το πρωί , 3,5 - 4 ώρες το μεσημέρι ) και συνεχίζονταν ακόμα και στις γιορτές των Χριστουγέννων, Πάσχα με μόνη διακοπή 1 βδομάδα το καλοκαίρι. Όλο αυτό το οποίο για κάποιους ίσως ήταν ταλαιπωρία και κούραση για μένα ήταν μια καθημερινή ρουτίνα που φάνταζε αδύνατο να ζήσω χωρίς αυτή. Με την ενόργανη ασχολήθηκα για 12 χρόνια.

3.  Аυτό το είδος αθλήματος είναι αρκετά επικίνδυνο, γιατί επιφυλάσσει κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού. Πώς αντιμετωπίζει κανείς τέτοιες στιγμές στη ζωή;

Είναι εμφανές πως κάθε λεπτό μέσα στο γυμναστήριο ο αθλητής ρισκάρει τη σωματική του ακεραιότητα. Είναι πολλά τα παραδείγματα  αθλητών με προβλήματα στα χέρια , στη μέση και στα πόδια (ακόμα και αναπηρία ), τα οποία συνεχίζονται ακόμη και μετά το τέλος της αθλητικής τους ζωής. Βέβαια αυτό τον κίνδυνο το έχει υπ’ όψιν του ο καθένας που αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο της ενόργανης. Συνήθως όμως κατά την προπόνηση κανένας δεν έχει στο μυαλό του κακές σκέψεις!  Όποιος διακατέχεται από το αίσθημα του φόβου έχει «χάσει το παιχνίδι». Δέχεσαι όλες τις επιπτώσεις  εφόσον έχεις αποδεχτεί ότι κάνεις κάτι που αγαπάς.

4. Ποια είναι τα προτερήματα τα οποία πρέπει να διαθέτει ένας άνθρωπος  για να ασχοληθεί με ένα τόσο δύσκολο είδος αθλήματος;

Υγεία, θάρρος, πειθαρχεία, σεβασμό, υπομονή και επιμονή, καλή σωματική διάπλαση.

5. Αγαπημένο σου όργανο στην ενόργανη γυμναστική;

Καθένα από τα 4 όργανα της ενόργανης μου άρεζε για διαφορετικούς λόγους .Ήμουν αθλήτρια που διαγωνιζόμουν στο σύνθετο ατομικό, δηλαδή σε όλα τα όργανα. Το έδαφος για παράδειγμα με ενθουσίαζε για το συνδυασμό των ακροβατικών, χορευτικών κινήσεων και μουσικής που προσέφερε .Η δοκός ισορροπίας είναι αυτή που δίνει την δυνατότητα στην αθλήτρια να εκφράσει την χάρη ,την τεχνική της και τη σταθερότητά της. Οι παράλληλοι ζυγοί επιδεικνύουν τη δυναμικότητα,  ενώ στο άλμα όπως και στις ασκήσεις εδάφους φαίνετε η εκρηκτικότητα του αθλητή.

6. Η ενασχόληση με την γυμναστική βοήθησε στις επιδόσεις σου στο σχολείο και στη ζωή; Οι αθλητές έχουν την ικανότητα να οργανώνουν καλύτερα το χρόνο τους σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν κάποια δραστηριότητα;

Η ζωή ενός πρωταθλητή είναι καθορισμένη και υποχρεωμένη να ακολουθεί ένα συγκριμένο πρόγραμμα από μικρή ηλικία. Επομένως είναι «καταδικασμένος» να προγραμματίζει  τις ώρες του ώστε να καταφέρει  να συνδυάσει το σχολείο και  την προπόνηση. Φυσικά η έλλειψη χρόνου είναι ιδιαίτερα εμφανής. Όμως όποιος το επιθυμεί μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε. Είναι αλήθεια ότι σε αντίθεση με κάποιους που δεν έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες ένας αθλητής μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και καταστάσεις  καθώς και να οργανώνει καλυτέρα τον τρόπο ζωής του.

7. Είχες ποτέ την επιθυμία να γίνεις μια παγκόσμια-πασίγνωστη πρωταθλήτρια; Ποιος αθλητής- αθλήτρια  από τον παγκόσμιο αθλητισμό είναι το είδωλό σου;

Εννοείτε πως ως μικρή αθλήτρια ονειρευόμουν τις στιγμές στο βάθρο με το μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό μου .Η «δίψα» μου αυτή για επιβράβευση μεγάλωνε συνεχώς από τη στιγμή που κατέκτησα το πρώτο μου έπαθλο. Είδωλο των παιδικών μου χρόνων ήταν η Σβετλάνα Χόρκινα. Βέβαια πάντα  ήθελα να γίνω πολύ καλή χαράζοντας την δική μου πορεία και όχι να μοιάσω σε κάποια άλλη.

8. Μετά από ποιο γεγονός τερματίστηκε η αθλητική σου πορεία στην ενόργανη γυμναστική και πώς αυτός ο τερματισμός  επηρέασε τη ζωή σου;

Το 2009 υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό στο ισχίο του ποδιού κατά την διάρκεια της προπόνησης .Ήταν αναγκαίο να υποβληθώ σε επέμβαση .Κατά το χειρουργείο έγινε τοποθέτηση 2 βιδών και ενός συνδετήρα ώστε να μπορέσει να επουλωθεί  το σπάσιμο. Ήταν ένα γεγονός που έκανε όλο το περιβάλλον μου να πιστεύει πως θα σταματήσω την γυμναστική. Όταν επανήλθα αναγκαστικά να αλλάξω προπονητή διότι ένιωθα ότι πλέον οι προπονητές μου δεν πίστευαν σε εμένα. Ο νέος προπονητής  με βοήθησε να φτάσω σε ένα επίπεδο καλύτερο από εκείνο που βρισκόμουν πριν τον τραυματισμό .Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα η ενόργανη δεν υποστηρίζεται με τις κατάλληλες υποδομές ,ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη από την κοινωνία .Έτσι λοιπόν αποφάσισα να λάβει τέλος  η πορεία μου στην γυμναστική .Αυτό δε με επηρέασε πολύ διότι βρήκα νέο ενδιαφέρον στο χορό που γέμιζε με χρώματα την ζωή μου.

9. Μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολιόταν για αρκετά χρόνια με τον αθλητισμό, να σταματήσει, και να μην ασχοληθεί  με κάτι άλλο ξανά;

Για κάθε άτομο είναι διαφορετικά ,γνωρίζω πολλά άτομα που ενώ ασχολήθηκαν έντονα με τον πρωταθλητισμό δεν ενδιαφέρθηκαν να συνεχίσουν σε κάποιον άλλο τομέα .Εγώ αντέδρασα διαφορετικά. Εξάλλου θυμάμαι από μικρή τον εαυτό μου να επιθυμεί να ασχοληθεί με τον χορό αλλά λόγω της γυμναστικής δεν είχα χρόνο να τα συνδυάσω! Πριν από 2 χρόνια περίπου ήρθα στο «σπίτι» της πιρουέτας και βρήκα μια δεύτερη οικογένεια! Συνεχίζω ακάθεκτη να προπονούμε στη σχολή χορού PIROYETA DANCE STYDIO, συμμετέχοντας σε αγώνες και σε χορευτικά show συλλέγοντας νέες εμπειρίες!

10. Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείσαι με το χορό. Ποιο είδος χορού αγαπάς περισσότερο και τι σημαίνει για σένα ο χορός;

Για κάθε άτομο είναι διαφορετικά ,γνωρίζω πολλά άτομα που ενώ ασχολήθηκαν έντονα με τον πρωταθλητισμό δεν ενδιαφέρθηκαν να συνεχίσουν σε κάποιον άλλο τομέα. Εγώ αντέδρασα διαφορετικά. Εξάλλου θυμάμαι από μικρή τον εαυτό μου να επιθυμεί να ασχοληθεί με τον χορό αλλά λόγω της γυμναστικής δεν είχα χρόνο να τα συνδυάσω! Πριν από 2 χρόνια περίπου ήρθα στο «σπίτι» της πιρουέτας και βρήκα μια δεύτερη οικογένεια! Συνεχίζω ακάθεκτη να προπονούμε στη σχολή χορού PIROYETA DANCE STYDIO, συμμετέχοντας σε αγώνες και σε χορευτικά show συλλέγοντας νέες εμπειρίες! Αγαπώ όλα τα είδη καθώς θέλω και προσπαθώ να είμαι καλή σε όλα. Όταν πρωτοπήγα στην πιρουέτα ένα αγαπημένο πρόσωπο μου είπε: «Όλα τα είδη έχουν να σου προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό ώστε να γίνεις μια πιο ολοκληρωμένη χορεύτρια »,έτσι και εγώ ακολουθώ ,προς το παρόν τουλάχιστον, αυτά τα λόγια.

Χορός για μένα είναι  Ένα ταξίδι που οδηγεί σε ένα τόπο γαλήνης μακριά από άσχημες καταστάσεις ,δυσκολίες και προβλήματα. Κάθε φορά που εισέρχομαι στην σχολή δια μαγείας ξεχνώ τα πάντα απολαμβάνοντας  το αίσθημα χαλάρωσης και απόλαυσης που μου προσφέρει ο χορός. Έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μου.

11.Οι αθλητές ξεπερνούν δυσκολίες και εμπόδια, φτάνουν τους στόχους τους, παλεύουν και νικούν. Το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο;

Αξίζει αρκεί να έχεις δίπλα σου την κατάλληλη υποστήριξη ,υποδομές, προπονητές και το κατάλληλο περιβάλλον να σ’ αγαπά για να πετύχεις όχι μόνο ως πρωταθλητής αλλά και ως άνθρωπος στη ζωή έξω από το γυμναστήριο. Στην Ελλάδα  δυστυχώς όλα αυτά βρίσκονται σε έλλειψη. Για αυτό νιώθω τυχερή που βρήκα την σχολή χορού  «Πιρουέτα» να μου χαρίζει ένα υγιή περιβάλλον.

12. Πώς η γνώμη και η βοήθεια των γονέων επηρεάζει την ζωή των παιδιών γενικότερα καθώς και τη δική σου;

Η μητέρα μου ήταν η κύρια αιτία της ενασχόλησής μου με την ενόργανη. Πάντα επιθυμούσε να ασχολούμαι με ένα δυνατό και δύσκολο άθλημα. Είχε δεχτεί πολλές προτάσεις από προπονητές άλλων χώρων (μπαλέτο, τραμπολίνο, ακροβατική, καράτε, κολύμβηση)λέγοντας της ότι έχω δυνατότητες και σε άλλους τομείς. Παρ’όλα αυτά παρέμεινα στην ενόργανη γυμναστική. Η επιθυμία της να εμπλακώ με τον πρωταθλητισμό ήταν τόσο έντονη καθώς πάντα ήταν και είναι δίπλα μου κάνοντας όσες θυσίες χρειάζονταν προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος και τα όνειρα μου.

13. Τι σημασία έχει  το καλλίγραμμο αθλητικό σώμα στην καθημερινή ζωή;

Το γυμνασμένο σώμα είναι ένα μεγάλο συν από όλες τις πλευρές. Πρώτα από όλα στην υγεία! Από την άλλη πλευρά είναι ένα σημαντικό πατέρημα ποσό μάλλον για μια γυναίκα γιατί της ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

14. Πως βοηθάει στη ζωή η δραστηριότητα που έκανες και κάνεις τώρα;

Στη καθημερινότητα η ενασχόληση με τον αθλητισμό επηρεάζει στον τρόπο διαμόρφωσης  του χαρακτήρα. Ο τρόπος έκφρασης, συμπεριφοράς, η πειθαρχία, η  υπομονή  ο σεβασμός είναι εφόδια που έλαβα πρώτα από την οικογένειά μου αλλά σίγουρα  και μέσα από τον πρωταθλητισμό και το χορό.

Πιστεύω ότι και ο καθένας βάζει τους δικούς του όρους, προϋποθέσεις, κανόνες και πιστεύω στη ζωή του!

 

 

 система комментирования CACKLE


Последние комментарии
повышение квалификации