Слон | ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΨΗΛΑΦΙΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ή ΕΚΚΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Slon.GR Logo
 Бриз 64 читать

Бесплатное ежемесячное издание «Бриз 64» теперь в электронной форме Читать БРИЗ 64
Архив газеты
Смотреть Русское ТВ онлайн!
FreeCurrencyRates.com

Юрист в Греции

Ники Куюмтсиду

29 Января 2016
 1 (+Вы) /382

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΨΗΛΑΦΙΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ή ΕΚΚΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ   ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΨΗΛΑΦΙΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ή  ΕΚΚΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και η συχνότερη αιτία θανάτου λόγω κακοήθους πάθησης σε αυτές. Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να αποκλειστεί είτε προσυμπτωματικά, σε περίπτωση ύπαρξης παθολογικών ευρημάτων σε μεθόδους πληθυσμιακού ελέγχου, όπως είναι η μαστογραφία, είτε με την εκδήλωση συμπτωμάτων οποία σχετίζονται με τη νόσο. 

  Ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό είναι από τα συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Αυτό το μόρφωμα μπορεί να γίνει αντιληπτό είτε κατά την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια τη γυναίκα είτε από τον θεράποντα ιατρό κατά την κλινική εξέταση.

  Η αρχική προσέγγιση της ασθενούς  με ψηλαφητό μόρφωμα του μαστού γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ατομικού ιστορικού( λήψη φαρμάκων, δίαιτα, επεμβάσεις στο μαστό ή σε άλλα ο όργανα), οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, διερευνάται με λεπτομέρεια το γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό της ασθενούς, και φυσικά η παρούσα νόσος, δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά της ψηλαφητής μάζας του μαστού, όπως εάν παρουσιάζει  αλλαγές στο μέγεθος της, εάν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή όχι, εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ερυθρότητα, οίδημα, έκκριση από την θηλή.

Μία γυναίκα στην οποία διαπιστώνεται ψηλαφητή μάζα στον μαστό θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφία και πιθανά επιπρόσθετα  σε υπερηχογραφία μαστών, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Εάν η γυναίκα είναι μικρότερη των 40 ετών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το υπερηχογράφημα των μαστών.

Η παθολογική έκκριση από την θηλή αναφέρεται ως σύμπτωμα στο 10-15% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού. Συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα συχνή η αναφορά της σε περίπτωση καρκίνου του μαστού, ωστόσο αυτή η σοβαρή πάθηση πρέπει να αποκλείεται, όταν μία γυναίκα αναφέρει έκκριση από την θηλή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η παθολογική έκκρηση από την θηλή οφείλεται σε καλοήθεις καταστάσεις (ενοποιείτο θήλωμα, πορεκτασία, υποθυρεοειδισμός, τραυματισμός, πλασμοκυτταρική μαστίτιδα, αδένωμα υπόφυσης, σακχαρώδης διαβήτης).

Η έκκριση καλοήθους τύπου συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς, κατά κανόνα δεν είναι αυτόματη αλλά εμφανίζεται μετά από χειρισμό στη θηλή. Αυτό του τύπου η έκκριση μπορεί να εμφανιστεί στα δύο τρίτα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας  μετά από χειρισμούς της θηλής και αναρρόφησης, φυσικά εκτός εγκυμοσύνης, λοχείας και γαλουχίας.

Η παθολογική έκκριση από τη θηλή του μαστού κατά κανόνα παράγεται στον ένα μαστό και αυτόματα, δηλαδή δεν χρειάζεται χειρισμός της θηλής προκειμένου να εμφανιστεί. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της έκκρισης  από τη θηλή είναι η υφή του εκκρίματος (ορρωδίες, οροαιματώδη, λευκό, γκριζωπό ή κυανοπράσινο).

Συνεπώς, ο καρκίνος του μαστού είναι μία εξαιρετικά σημαντίκη πάθηση, πράγμα πού καθιστά επιτακτική την εγρήγορση εκ μέρους του γυναικολόγου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και ικανοποιητική αντιμετώπιση.

 

Γιατρός Γενικολόγος  Νίκη Κουιουμτσίδου

2310 775 227 23940 20776 6977 271 096

 система комментирования CACKLE


Последние комментарии
повышение квалификации